Ασημένια Κοσμήματα: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την φροντίδα τους

Ασημένια κοσμήματα, κολιέ σταυρός, φύλλο και κρίκος με ζιργκόν
Γυάλισμα ασημένιου κοσμήματος σε εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας
Ασημένιο δαχτυλίδι με σφυρήλατη επιφάνεια με μαύρο στίγματα
Ασημένιο ανοιχτό δαχτυλίδι μεσα σε διάλυμα σαπουνιού
Ασημένια κοσμήματα, κολιέ, τοποθετημένα σε σακουλάκια αποθήκευσης
Ασημένιο ανοιχτό δαχτυλίδι με σφυρήλατη επιφάνεια μετά από καθαρισμό
Ασημένιο σκουλαρίκι με τη σφραγίδα γνησιότητας S925

Ασημένια Κοσμήματα: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την φροντίδα τους

Η φροντίδα των κοσμημάτων μας είναι όσο σημαντική και η φροντίδα των ρούχων μας. Φυσικά, όπως και στα ρούχα, η φροντίδα του κάθε κοσμήματος διαφέρει ανάλογα με το υλικό κατασκευής του. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν για να μπορέσεις να προστατέψεις τα κοσμήματά σου από τη φθορά του χρόνου, να γνωρίζεις το υλικό κατασκευής τους και τις ιδιαιτερότητές του.

Πόσα όμως γνωρίζεις για το υλικό κατασκευής των κοσμημάτων σου και τι μπορείς να κάνεις για την καλύτερη δυνατή φροντίδα τους;

Τί είναι το ασήμι 925;

Το ασήμι ανήκει στην κατηγορία των πολύτιμων μετάλλων, ωστόσο στην καθαρή του μορφή (100% περιεκτικότητα) θεωρείται πολύ μαλακό για την κατασκευή ανθεκτικών αντικειμένων. Για το λόγο αυτό για την κατασκευή κοσμημάτων αναμιγνύεται με άλλα πιο σκληρά μέταλλα όπως ο χαλκός. Τα κοσμήματα από ασήμι 925 αποτελούνται κατά 92,5% από καθαρό ασήμι και φέρουν τη σφραγίδα γνησιότητας “925”. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ασήμι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, δεν περιέχουν νικέλιο και δεν προκαλούν δερματικές αλλεργίες.

Γιατί μαυρίζουν τα κοσμήματα από ασήμι 925;

Τα ασημένια κοσμήματα με την πάροδο του χρόνου μαυρίζουν. Αυτό οφείλεται στην οξείδωση του ασημιού από το θειούχο άργυρο που υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Πρόκειται για μία φυσική διαδικασία που ευτυχώς είναι αναστρέψιμη και δεν αποτελεί ένδειξη για την ποιότητα των κοσμημάτων σας.

Πώς συντηρούμε τα ασημένια κοσμήματα;

Για να διατηρήσεις τα ασημένια σου κοσμήματα λαμπερά δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις αυτές τις 3 βασικές συμβουλές.

1. Αποθήκευσε τα κοσμήματά σου όταν δεν τα φοράς

Τα μόρια της ατμόσφαιρας φθείρουν τα κοσμήματά σου ακόμα και όταν δεν τα φοράς. Σου προτείνουμε να αποθηκεύεις τα κοσμήματα από ασήμι 925 σε στεγανά πλαστικά σακουλάκια. Κατά προτίμηση χρησιμοποίησε αυτά που σφραγίζουν και εμποδίζουν την επαφή με τον αέρα. Αποθήκευσε αποκλειστικά ένα κόσμημα σε κάθε σακουλάκι, με αυτόν τον τρόπο προστατεύεις τα κοσμήματά σου από το να γρατζουνιστούν ή να αλλοιωθεί το χρώμα τους και η υφή τους.

2. Απόφυγε την επαφή των κοσμημάτων σου με το νερό και με χημικά

Στην καθημερινότητά μας, τα κοσμήματα πρέπει να είναι το τελευταίο που θα φορέσουμε και το πρώτο που θα βγάλουμε! Ακολούθησε αυτόν τον κανόνα για να προστατεύσεις τα ασημένια σου κοσμήματα από την επαφή με ενυδατικές κρέμες, τα αρώματα και τα αφρόλουτρα που θα θαμπώσουν την επιφάνειά τους.

Απόφυγε να φοράς τα ασημένια σου κοσμήματα όταν γυμνάζεσαι ή κολυμπάς τόσο στη θάλασσα όσο και στην πισίνα. Ο ιδρώτας του σώματος μας, το χλώριο της πισίνας και το θαλασσινό νερό είναι εχθροί του ασημιού και θα επιταχύνουν το “μαύρισμα” των ασημένιων σου κοσμημάτων.

3. Φόρεσε τα ασημένια σου κοσμήματα εναλλάξ

Όσο παράξενο και αν ακούγεται φορώντας συχνά τα κοσμήματα μας φροντίζουμε να αποφεύγουμε την οξείδωσή τους. Η συχνή επαφή του δέρματος με τα κοσμήματα βοηθά στη διατήρηση της λάμψης τους. Φόρεσε λοιπόν όλα τα ασημένια σου κοσμήματα εναλλάξ και δείξε την αγάπη σου και σε εκείνο το ξεχασμένο ασημένιο δαχτυλίδι.

Πώς επαναφέρουμε τη λάμψη των ασημένιων κοσμημάτων;

Αν έχεις παρατηρήσει ότι τα ασημένια σου κοσμήματα έχουν ξεκινήσει να θαμπώνουν ή να εμφανίζουν μαύρα στίγματα, τότε μπορείς και μόνη σου να τα φροντίσεις και να επαναφέρεις την αρχική τους λάμψη με καθαριστικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας.

1. Καθαρίστε τα κοσμήματά σας με 100% βαμβακερό πανί

Αρχικά αν η φθορά είναι μικρή, μπορείς να τρίψεις τα ασημένια σου κοσμήματα με ένα μαλακό βαμβακερό πανί το οποίο πρώτα έχεις μουσκέψει σε χλιαρό νερό. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα πανάκι καθαρισμού γυαλιών, καθώς είναι πολύ μαλακά αφού έρχονται σε επαφή με ευαίσθητους φακούς. Προσεκτικά καθάρισε μόνο τις ασημένιες επιφάνειες του κοσμήματος, τρίβοντας με οριζόντιες και κάθετες κινήσεις. Αφού τελειώσεις φρόντισε να στεγνώσεις καλά το κόσμημά σου και να το αποθηκεύσεις στο δικό του σακουλάκι.

2. Καυτό νερό και ήπιο καθαριστικό

Αν η φθορά των κοσμημάτων σου είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο και έχεις ήδη ξεκινήσει να βλέπεις τα πρώτα στάδια της οξείδωσης, τότε θα χρειαστεί να επιμείνεις λίγο παραπάνω για τον καθαρισμό τους. Βύθισε το ασημένιο σου κόσμημα σε ένα ποτήρι με νερό και πρόσθεσε μία σταγόνα από το καθαριστικό πιάτων. Βάλε το ποτήρι στο φούρνο μικροκυμάτων και περίμενε μέχρι να ξεκινήσει να αφρίζει. Αφαίρεσε προσεκτικά το ζεστό ποτήρι από το φούρνο μικροκυμάτων και άδειασε το καυτό νερό στο νεροχύτη. Στη συνέχεια με ένα μαλακό βαμβακερό πανί καθάρισε προσεκτικά το ασημένιο σου κόσμημα όπως περιγράψαμε παραπάνω. Η θερμότητα του νερού σε συνδυασμό με το ήπιο καθαριστικό, μαλακώνουν τα στίγματα του κοσμήματος και κάνουν τον καθαρισμό του πιο εύκολο.

3. Οδοντόκρεμα; Καλύτερα όχι!

Η γνωστή μέθοδος της γιαγιάς σου που γυάλιζε τα ασημικά της με οδοντόκρεμα δεν είναι τελικά και τόσο σοφή. Οι οδοντόκρεμες περιέχουν χημικά και διαβρωτικά που θα καθαρίσουν το κόσμημά σου εκείνη τη στιγμή αλλά θα προκαλέσουν εν τέλει πιο γρήγορα τη διαδικασία του μαυρίσματος.

Αν ωστόσο θέλεις να επαναφέρεις ένα ξεχασμένο ασημένιο κόσμημα που η οξείδωσή του βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, τότε το καλύτερο είναι να επισκεφθείς ένα εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας για την τέλεια αποκατάσταση του κοσμήματος σου.

Ακολούθησε τις παραπάνω οδηγίες και διατήρησε τα ασημένια κοσμήματά σου λαμπερά για μια ζωή! Τώρα που ξέρεις τα πάντα για τη φροντίδα τους, επίλεξε το δικό σου από την τεράστια συλλογή σε ασημένια κοσμήματα της awear.gr και απόκτησέ το με δωρεάν μεταφορικά και αντικαταβολή.

Μοιράσου το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *